úterý 26. února 2013

Podšálníčky-narozeninové na přání

Zadání znělo jasně-doplnit k velkému prostírání a zástěře i malé podšálníčky, kdyby přišel někdo jen tak na kafe. Jen lemování bylo nutno upravit, protože je určeno k servírování v obývacím pokoji a ne v zelené kuchyni. Mohla jsem si vybrat mezi hnědou a červenou. A protože k vybrané laminované bavlně se hnědá nehodila, vyhrála...
...červená s bylinkami, kterou jsem koupila v Bavlněném světě na Mimibazaru.


Velikonoční taška podruhé

A letos snad i naposled:-) S předlohami zajíců mi pomáhala kolegyňka z práce, já jsem totiž na malování levá, obkreslit to však zvládnu. Inspiraci jsem hledala na netu, ale bylo nutno některé části upravit, zjednodušit, rozšířit,...
Toto je výsledek:-)))



pátek 22. února 2013

Velikonoční taška pro děti-návod

Ač se to nezdá, jaro a oslavy Velikonoc už se kvapem blíží. Hurá! Schovat zimní dekorace, uklidit dům a zahradu a vrhnout se na jarní tvorbu.
Aby měli malí šmigrustníci do čeho svou nadílku sbírat, vrhla jsem se na tvorbu jarních taštiček. Zároveň jsem si chtěla vyzkoušet zaječí aplikací, aby na nich bylo něco, co jim dodá šmrnc a originalitu, kterou v obchodě nenajdou:-) A pak už jen stačilo promyslet, jak by taštička měla v konečném výsledku vypadat, a tomu také přizpůsobit pracovní postup.

Nejprve jsem si nastříhala dva velké obdélníky o velikosti 30x50cm (jeden vytvoří vnějšek tašky, druhý bude sloužit jako podšívka), další dva o šířce 5-9cm poslouží jako ucha tašky (šířka i délka zvoleny podle toho, jak "starému" dítěti jsou určeny, o definitivní délce se rozhodnu až při přišívání uch), poslední dva o šířce 2-3cm a délce 30 cm poslouží jako ozdobný lem.

Nejprve jsem si ještě na hlavní látku naaplikovala s pomocí pavučinky, kterou jsem zakoupila na Fleru u Lišák-ové, velikonočního zajdu.
Na horní části látky jsem si našila lem ve stejné barvě, v jaké budou i ucha tašky.

Látku přetočíme lícovými stranami k sobě a boky sešijeme na šířku patky.
Nyní to samé uděláme i na látce, již použijeme uvniř tašky, jen si necháme zhruba 8 cm otvor, kterým pak budeme téměř hotový výrobek přetáčet.
Dolní rohy přeložíme podle obrázku, označíme si šířku 5 cm, přešijeme, přebytek rohu odstřihneme.
To samé provedeme i na hlavní látce. Poté vložíme obě látky lícovými stranami k sobě (tzn. rubová strana hlavní látky kouká na mě, podšívka je vložena dovnitř tašky, opět koukám na rubovou stranu).
No a jak připravit ucha? Látku přeložíme podél delší strany napůl. Poté přežehlíme jeden kraj látky ke středu a posléze to samé provedeme i na druhé straně. A pak to opět celé přeložíme napůl.

Zároveň vložíme mezi obě vrstvy ucha tašky tak, aby se schovávaly v lícových stranách, jejich přečnívající kousek jde krásně vidět.
Sešijeme na šířku patky.
Přetočíme tašku přes otvor v podšívce, upravíme, poté otvor zašijeme. Nakonec jsem ještě jednou prošila celou horní část.
A výrobek jest hotov:-) Moc se mi zalíbila zajíčková aplikace, takže budu muset vytvořit alespoň dvě jiné:-)))

čtvrtek 14. února 2013

Když se přemnoží ježci

Není to tak dávno, co jsem šila čepičku pro neteřinku z ježečkové látky. A už je to i nějaký měsíc, co mi kamarádky sdělily radostnou novinu ohledně svého těhotenství. Po prvním pokusu taštičky na plíny následoval další ... a další ... a další. Takže se mi tu vyrojila krásná ježčí smečka:-)
Knoflíky jsem zakoupila na Fleru. Zbývalo jen rozhodnout, kam přišiju holčičí a na který klučičí verzi. U jedné taštičky jsem opačně přišila klopu, takže aplikace se schovala dovniř, ale to snad ani nevadí, aspoň je to zajímavější.
Ale co dál do miminkovské výbavy? Tak to je otázka, .............................................................................nad kterou teď budu chvíli přemýšlet:-))))))))))



sobota 9. února 2013

Obal na plínky:-))) Pokus č. 1

Nedávno se v našem šícím klubu ptala jedna členka, jak ušít obal na pleny. Požadavek zněl, aby do něj vlezlo šest jednorázových plen a nějaký krém. Totebag, jak zní nick jedné z dam, se do toho vrhla a ještě týž den postup zveřejnila, nakonec byl uložen na stránkách u Otylky:-) Výsledkem byla perfektní taštička.
Protože má další kamarádka očekává již druhého potomka a nemá cenu jí kupovat oblečky na mimi či jiné věci vzhledem k tomu, že už vše má, rozhodla jsem se postup vyzkoušet a toto je výsledek. První pokus ještě není dokonalý, proto poputuje k malé Lindě jako taštička na hraní, např. na oblečky pro panenku.  Snad se lépe povede ten druhý:-))) (Hlavně nesmí mít medvěd hlavu dolů:-)))




neděle 3. února 2013

Jaro je ještě za kopečky?

To je, zrovna dnes u nás opět začalo sněžit. Toto období má však parádní tendenci přijít znenadání a člověk pak není připraven:-) Rozhodla jsem se tomuto stavu letos předejít.
Podle časopisu Marina 12/2010, kde se nachází adventní věnec, jsem ušila i ten svůj jarní s návěsem ptáčků, kteří k jaru jednoznačně patří. A vhodnou látku jsem nalezla zde.
Co se týče šití, příště si na křidélka raději objednám vhodnou plsť, tvořit takové pidi věci - sešít, otočit a vyplnit - je nad mé síly (a nervy):-)))





pátek 1. února 2013

Za sněhem na Pustevny

Tento týden u nás řádila pořádná obleva. Sněhu zbylo pomálu, na cestách byly odkryty pořádné díry, mezi kterými i šikovný řidič tancuje jako baletka na jevišti, a bláto se nám opět lepí na podrážky.
Máme přece únor, chceme krásný čistý sníh! Vyrazili jsme tedy s manželem a se psem na Pustevny. Kromě lyžařů, bobařů, sánkařů či pejskařů jsme potkali i obyčejné chodce, jako jsme např. my:-) Chyběly nám sice hole, ale my do kopce stoupali i bez nich:-)
Sněhové a ledové sochy zatím zůstaly neporušeny (kromě pár žlutých skvrn od Rustyho), počasí nám přálo, dokonce chvíli i sněžilo, výlet se podařil:-)))







Fotky pořízeny mobilem, tak šero tam opravdu nebylo:-)))