pátek 22. února 2013

Velikonoční taška pro děti-návod

Ač se to nezdá, jaro a oslavy Velikonoc už se kvapem blíží. Hurá! Schovat zimní dekorace, uklidit dům a zahradu a vrhnout se na jarní tvorbu.
Aby měli malí šmigrustníci do čeho svou nadílku sbírat, vrhla jsem se na tvorbu jarních taštiček. Zároveň jsem si chtěla vyzkoušet zaječí aplikací, aby na nich bylo něco, co jim dodá šmrnc a originalitu, kterou v obchodě nenajdou:-) A pak už jen stačilo promyslet, jak by taštička měla v konečném výsledku vypadat, a tomu také přizpůsobit pracovní postup.

Nejprve jsem si nastříhala dva velké obdélníky o velikosti 30x50cm (jeden vytvoří vnějšek tašky, druhý bude sloužit jako podšívka), další dva o šířce 5-9cm poslouží jako ucha tašky (šířka i délka zvoleny podle toho, jak "starému" dítěti jsou určeny, o definitivní délce se rozhodnu až při přišívání uch), poslední dva o šířce 2-3cm a délce 30 cm poslouží jako ozdobný lem.

Nejprve jsem si ještě na hlavní látku naaplikovala s pomocí pavučinky, kterou jsem zakoupila na Fleru u Lišák-ové, velikonočního zajdu.
Na horní části látky jsem si našila lem ve stejné barvě, v jaké budou i ucha tašky.

Látku přetočíme lícovými stranami k sobě a boky sešijeme na šířku patky.
Nyní to samé uděláme i na látce, již použijeme uvniř tašky, jen si necháme zhruba 8 cm otvor, kterým pak budeme téměř hotový výrobek přetáčet.
Dolní rohy přeložíme podle obrázku, označíme si šířku 5 cm, přešijeme, přebytek rohu odstřihneme.
To samé provedeme i na hlavní látce. Poté vložíme obě látky lícovými stranami k sobě (tzn. rubová strana hlavní látky kouká na mě, podšívka je vložena dovnitř tašky, opět koukám na rubovou stranu).
No a jak připravit ucha? Látku přeložíme podél delší strany napůl. Poté přežehlíme jeden kraj látky ke středu a posléze to samé provedeme i na druhé straně. A pak to opět celé přeložíme napůl.

Zároveň vložíme mezi obě vrstvy ucha tašky tak, aby se schovávaly v lícových stranách, jejich přečnívající kousek jde krásně vidět.
Sešijeme na šířku patky.
Přetočíme tašku přes otvor v podšívce, upravíme, poté otvor zašijeme. Nakonec jsem ještě jednou prošila celou horní část.
A výrobek jest hotov:-) Moc se mi zalíbila zajíčková aplikace, takže budu muset vytvořit alespoň dvě jiné:-)))

2 komentáře: