sobota 6. dubna 2013

Domácí úkol-lívance

Ráno mi přišel e-mail od manžela, který tráví víkend v práci. Stálo v něm: "Pokud mi chceš dnes udělat radost, podívej se níže do přílohy." No já hloupá jsem ji otevřela a v ní...
seznam receptů na vdolky a lívance:-)))) (kde k němu přišel, to nevím)
Pěkně mě doběhl. Manipulace z jeho strany zabrala, pač co bych pro chudáčka pracujícího neudělala, že? Vybrala jsem si recept na lívance s ovesnými vločkami, tedy já je dělala bez těch vloček, neboť jsem s hrůzou zjistila, že už přede mnou do nich zavítali moli:-). Přísady jsem vložila do domácí pekárny a výrobu těsta nechala na ní. Pak už stačilo jen osmahnout v lívanečníku a obalit ve skořicovém cukru, neboť marmeládu už taky někdo zbaštil:-)
Ne že by to u nás bylo jako u snědeného krámu, ale manžel mluvil něco o úpravě svého jídelníčku. Jestli do něj patří i smažené sladké jídlo, si nejsem zrovna moc jistá:-))))

Ingredience:
350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 1 lžíce cukru, špetka soli, 2 žloutky, asi 0,6 l mléka, 50 g ovesných vloček, tuk, džem nebo skořicový cukr.
Postup:
V míse rozetřeme droždí s cukrem, lžící mouky a trošku vlažného mléka. Vločky si zalijeme šálkem mléka. K vykynutému kvásku přidáme sůl, žloutky, mouku a vlažné mléko a připravíme zahoustlé těsto. Po vykynuté do něj přimícháme namočené ovesné vločky. Pak již jen na vymaštěném lívanečníku (může být i normální pánvička) pečeme lívance. 
Pro ty, kteří používají na přípravu těsta pekárnu (jako třeba já), stačí do ní vše jen vložit (sušených kvasnic jsem přidala asi 2/3 sáčku) a počkat, až dojede program na jeho přípravu.
Podáváme s džemem nebo posypané skořicí - skořic.cukrem. 
Jenom ukázka toho, co mi vzniklo pod rukama:-) Vedle v kuchyni je toho celá mísa:-)))

2 komentáře:

  1. Ahoj, já mám dneska den, kamkoli vlezu na blog na čumendu, tam je něco sladkýho:-D Lívance miluju a tyhle teda vypadaj krásně...mňam...Manžel si musel chrochtat:-D

    OdpovědětVymazat