neděle 30. června 2013

Nedělní pečení

V sobotu jsem si všimla, že už máme na zahrádce krásně dozrálý rybíz. Nastal tedy čas s ním něco provést. Na mých oblíbených stránkách jsem si našla recept na bublaninu s ovocem, navíc jsem ale k receptu přidala kelímek jogurtu a půl sáčku kypřicího prášku, aby bublanina pěkně "naběhla".
 
 

Oběd pro nás dnes vaří mamka, takže na mě je úkol upéct nějakou odpolední či večerní svačinku. Sáhla jsem po své nejpoužívanější Velké domácí kuchařce a našla si recept na sekanou po vesnicku, je tak dobrá, že peču rovnou z dvojité dávky.

Ingredience základního receptu:
400g směsi mletého vepřového a hovězího masa
1-2 vejce
1 žemle

smetana nebo mléko na navlhčení žemle
sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu
směs bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, oregáno apod.)
1/2 mrkve
malý kousek celeru (ten s radostí vynechávám)
1 cibule
1-2 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky

Postup:
Mleté maso smícháme s vejci, navlhčenou žemlí, solí, kořením, nadrobno nakrájenou směsí bylinek.Mrkev, celer, cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme do směsi. Prolisujeme česnek, smícháme s moukou a rovněž vložíme do mísy (tuto část dělám každou zvlášť a ničemu to nevadí, moukou pouze zasypávám celou směs a podle hustoty se rozhodnu, jestli ještě přidám).
Z hmoty vytvarujeme v pekáči šišku, podlijeme vodou, přikryjeme. Vložíme do středně předehřáté trouby (nejprve jsem ji měla nastavenou na 220 stupňů, asi po půl hodině jsem zeslabila na 220 stupňů) a po 25 minutách sekanou odkryjeme. A pak už pečeme do zezlátnutí. 
Jako přílohu podáváme bramborovou kaši (pokud ji jíme za tepla), nebo chleba, když už je vychladlá.
 
Pokud se také do těchto receptů někdy pustíte, litovat nebudete. Předem přeji dobrou chuť.

1 komentář:

  1. Bublaninu bych si dala, ale rybíz u nás si dává na čas:-))))
    A sekanou asi zkusím, vypadá móc dobře:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat