pondělí 27. října 2014

Pastelkovník II-rolovací-návod


Včera jsem šila jiný typ pastelkovníku, rolovací. Vleze do něj 22 pastelek, z toho 2 políčka jsem upravila na nějakou "mohutnější" tužku. Postup jsem tentokrát krok za krokem nenafotila, ale je to celkem jednoduché, takže jej jen popíšu a uvedu rozměry.

Co potřebujeme:

Z modré lístečkové látky jsem si připravila 2 obdélníky o rozměrech 50,5 x 26,5 cm a jeden stejně velký termolín 80g.
Z tmavší modré látky jsem ustřihla rovněž obdélníky-24cm x 35 cm a 50,5cm x 16cm.
Modrý šikmý proužek dlouhý 50,5cm, fialová stuha o délce 90cm.
 
Postup:
Nejprve jsem si na rub modré lístečkové látky při krajíčku přišila termolín.
Kapsička na blok- přehnout dělší stranu obdélníku 24cm x 35cm na půl, stačí prošít 2 strany (budoucí horní a pravou stranu), protočit, horní kraj jsem také ještě jednou prošila. Narýsovala jsem si od spodní části linku 3 cm, na tu přiložíme na půl přeložený druhý tmavě modrý pás (po přeložení místo rozměru 16cm bude už jen 8cm). Na ten jsem si mizicím fixem zaznačila linky (první o šířce 3 cm, ostatní po 2 cm), pak už jsem je přišívala na část tvořící kapsu na blok. Jakmile jsem dojela ke konci, přišila jsem kapsičku na blok k modré lístečkové látce (té na termolínu, uchyceno po levé, pravé a spodní straně) a další chlívečky na tužky jsem přišívala přímo na tuto látku (opět 3cm od spodní hrany).
Začistění spodní hrany části na pastelky šikmým proužkem.
Na půlku levé krátké hrany lístečkové látky jsem přistehovala na půl složenou stuhu.
Na takto připravený díl jsem přiložila lícem druhou modrou lístečkovou látku. Sešila jsem (nutno nechat otvor na protočení), sestřihla rohy, protočila, vyžehlila a pak už jen vše po celém obvodě při kraji prošila.


 
Ušití nebylo složité, až budu příště znovu potřebovat rozměry, už je mám uloženy zde:-))))
Snad i vám se návod bude hodit:-)

2 komentáře:

  1. Paráda Hani, a těch propisek, to by náš děda jásal:-))) On je propiskový sběratel a asi předloni jsem mu šila podobný "propisovník", jen jsem tam na ty propisky našila gumu.-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad gumičkami jsem taky uvažovala, ale pak jsem si říkala, aby to nepropadávalo, když tam budou pastelky. Ale na propisky bych se jim určitě nebránila:_)

      Vymazat