čtvrtek 31. srpna 2023

Šití pro dobrou věc

Termín letošního charitativního prodeje na zámku v Kuníně se pomalu přibližuje. Ještě sice nemám vše došito, ale určitě toho chci stihnout co nejvíce. A kdo nám ještě chcete přispět zasláním svých výrobků, právě na dnešek byla vyhlášena uzávěrka termínu. Pokud byste se přece jen ještě chtěli přidat a  stihli byste vše doposlat do 15. září, je to možné.

A kdy že celou akci letos spustíme? 1. října 2023. Zároveň na zámku bude probíhat slavnost Růže pro paní hraběnku a naše akce bude vrcholit koncertem v rámci Dnů umění nevidomých v místním kostele. Více o tom v přiloženém letáku.

 A protože  mi ze SONS poslali i podklady k vystupujícím vkládám je i zde:

Tento rok se můžete těšit na vystoupení nevidomé zpěvačky a flétnistky Evy Blažkové a nevidomé zpěvačky a klavíristky Ráchel Skleničkové. 

Eva Blažková je od narození nevidomá, ovšem na jednom oku má zbytky zraku. Díky nim rozezná na blízkou vzdálenost jednotlivé barvy a odliší světlo a stíny, což jí usnadňuje orientaci v prostoru i běžné úkony v domácnosti. Pro čtení a psaní využívá Braillovo písmo, a to nejen pro práci s textem, ale též ve
své hudební praxi. Nové skladby tak studuje z not v bodovém písmu a dále již hraje a zpívá výhradně zpaměti.
Vystudovala na Konzervatoři Jana Deyla v Praze klasický zpěv ve třídě MgA. Daniely Štěpánové-Šimůnkové a příčnou flétnu ve třídě MgR. Magdalény Hegerové. Nyní je posluchačkou Fakulty umění Ostravské univerzity, kde pokračuje ve studiu zpěvu pod vedením MgA. Veroniky Rovné. V průběhu
studia se pravidelně s úspěchem účastnila národních i mezinárodních soutěží (např. Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka). Pravidelně se účastní mistrovských kurzů. V roce 2019 absolvovala Interpretační kurzy v Litni, zakončené galakoncertem v pražském Rudolfinu. Koncertně spolupracovala
s předními českými orchestry. Na konci roku 2019 vystoupila spolu s orchestrem Czech Virtuosi na slavnostním koncertě SONS ve Španělském sále. Intenzivně se věnuje také koncertní činnosti ve hře na flétnu. Jako sólistka vystupovala za doprovodu Talichovy komorní filharmonie či Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Na mistrovských kurzech ve hře na flétnu opakovaně pracovala pod vedením L. Kozderkové, C. Novákové a dalších.

Ráchel Skleničková, nevidomá zpěvačka a klavíristka vystudovala Konzervatoř Jana Deyla pod vedením MgA. Jany Köhlerové a Akademii Múzických umění v oboru klavír u prof. Ivana Klánského a Prof. Františka Malého. Zúčastnila se řady hudebních soutěží, za svůj největší úspěch považuje mezinárodní soutěž hendikepovaných hudebníků The Very Special Art 2011 ve Washingtonu, kde byla jmenována jednou ze tří vítězů, a čest smět vystupovat na festivalu Pražské jaro 2016 s Pražskou komorní filharmonií pod taktovkou Jakuba Kleckera.

Známá je především ze spolupráce s nadací Světluška v duetech se slavnými osobnostmi jako např. Tomáš Klus, Miro Žbirka nebo skupina Čtyřtet. Také se občas pokusí o kompozici, např. každý rok skládá elektronickou syntetickou hudbu k muzikálům Terezy Kratochvílové pro divadlo Petka. Ačkoli jejím hlavním oborem je klavír, odvážně laškuje i s jinými obory, např. v minulosti klasickým a v současnosti popovým i jazzovým zpěvem.

Věříme, že si ani letošní ročník festivalu nenecháte ujít a společně se opět sejdeme v Kuníně, kde si každý najde své zalíbení v umění. Zároveň děkujeme obci Kunín za dlouholetou podporu, Farnosti Kunín a správě zámku za možnost festival uspořádat v tak krásných prostorách jako je samotný zámek a kostel Povýšení sv. Kříže.

Srdečně zvou pořadatelé Martin, Hanka P. a Petr.

Těšíme se na vás či na jakoukoli vaši podporu:-)

H.

1 komentář: