úterý 29. července 2014

Bojnice a okolí-Topolčianky

Opět jsme se neváleli u vody, to nás ani moc nebaví. I když je pravda, že asi tak za hodinku zamíříme na hodinku do termálních koupelí kousek pod hotelem, kde jsme ubytováni. Dnes jsme dopoledne zamířili do Topolčianek. A co tam najdete? Věhlasný hřebčín a bývalý rezidenční zámek československých prezidentů.
Začneme ale hřebčínem... Tedy abychom byli přesní  -Národným žrebčínem Topolčianky (s měkkým l).
Chovají zde araby, lipicány, slovenské teplokrevníky a huculy
 
Koníky jsme si všichni pomazlili:-)
Mladé jezdkyně si osedlaly lipicány
 
 
Přes krásný park jsme zamířili na zámek. Prohlídka se konala pouze v klasicistním křídle, kde měl svou pracovnu i T. G. Masaryk, v arkádových částech se nacházejí hotelové pokoje, pod nimi restaurace. Součástí areálu je i zámecká kaple užívaná nejen k církevním sňatkům, ale i k jiným obřadům a oslavám spjatými s křesťanskými svátky, je významným poutním místem.
Přes anglický park se dostanete ke klasicistnímu křídlu, vchod je ale z boční strany zámku

Renesanční nádvoří-za arkádami lze spatřit dveře-hotelové pokoje
Vlevo prohlídková část, jinak můžete zahlédnout nápis s označením restaurace
Tudy jsme vstupovali na prohlídku
Tatíček Masaryk v nadživotní velikosti
Zámek vlastnilo několik šlechtických rodin, naposledy se dostal do vlastnictví Habsburků, kteří jej měli v držení do roku 1918, poté se stal letním sídlem československých prezidentů. Poprvé jej navšvívil právě T. G. Masaryk v roce 1923 (aby zde nejen odpočíval, ale i pracoval). Sjížděli se za ním hosté, např. Karel Čapek. Posledním prezidentem, který využíval místní zámek jako prezidentské sídlo, byl Antonín Zápotocký. Ten poté zámek věnoval odborům.
V dobré společnosti:-)
 
Schodiště
Toto křídlo jsme prošli:-))))
 
 A už se se zámkem pomalu loučíme:-)
H.

2 komentáře: